دانلود آهنگ الله مزار مزاره وا چه روزگاره از ایرج بسطامی
متن آهنگ
دانلود آهنگ الله مزار مزاره وا چه روزگاره از ایرج بسطامی
متن این ترانه قدیمی :
الله مزارم مزار غریب رهگذارایی دیدم
الله مزارم مزار و چه روزگارایی دیدم
به پهنای صحرای دل تنگت والله سیه غروبایی دیدم
الله مزارم مزار و چه روزگارایی دیدم
به صحرای بال کفترم که در هوای ته
که می پره در هوای تو والله جونش فدای
داستان الله مزار
ترانه ی پرشکوه و پراندوه “الله مزار”روایت صادقانه وراستین یک فداکاری فرخ ویک سوگ سترگ است.الله مزار اندوه به یادگار مانده بر لب این مردم است که از میان سروهای در باروت نفس تازه کرده و دره های ژرف دیروز به یادگارمانده است.الله مزار قصه ی بلند جان فشانی مردم این دیار و آوای بلند طنین افکنده درگوش سالیان است.الله مزار عزیز روایت به یادگارمانده ازهزاران مویه وترانه ی خفته درخاک است.
درباره منشاء پیدایش الله مزار محقق ارجمند و پژوهشگر توانمند استاد کلیم الله توحدی و استاد محمد یگانه درروایتی مشترک معتقدند:
در سالهای هجوم اقوام بیگانه مانند ازبکها به این دیار مردم یک آبادی که اساس زندگی شان بر دامپروری بوده است به منطقه ای گرمسیر می روند.سفری چند ماهه تا آمدن دوباره ی بهار و بازگشت به آبادی.مردم برای محافظت از آبادی جوانان را در روستا باقی می گذارند و خودراهی منطقه ی گرمسیر می شوند.پس از مدتی هجوم دشمنان آغاز می شود. پایمردی نستوه جوانان روستا در برابر دشمن انبوه عاقبت باعث شهادت فداکاران می شود.
با سپری شدن فصل سرما مردم به روستا باز می گردند.در سر شوق شیرین زندگی دارند و در دل امید و آرزوهای بسیار.وقتی به نزدیک آبادی می رسند با خانه های غارت شده و ویران روبه رو می شوند و از آن همه جوان تنها مزارهایی به یادگار مانده است.مزار…مزار…
مردم می گریند.در این مزارها غیرت سرخ فرزندان این مردم خفته است .عشق و شور و سرزندگی را در خاک دفن کرده اند. عروسی به دنبال مزار همسراست. جوشش عشق پاک اورابه سمت مزار همسر می کشاندو…
در این میان رهگذری بادیدن این ماتم و سوگ و آن همه مزار و شیون و ارادت به فریاد می آید و روایتگر این سوگ سرخ می شود.او از ستم به فریاد می آید.آن گاه که می گوید: “وا چه روزگاره؟”گویی پرسشی است از همه ی تاریخ. فریادی است از سر درد و بی پناهی.بی هنری پادشاهان وطن به تاراج داده.
استاد مهدی رستمی هم در نشریه ی و زین فرهنگ خراسان در بحث جلوه های داستانی موسیقی کردی خراسان الله مزاررا مرثیه ی این مردم بر مزارکشتگان می داند.
آنچه باید به آن توجه شود این است که الله مزار اندوه توده شده در دل این مردم است که بر مزار کشتگان در راه دلدادگی به میهن بر لبها میهمان شده که به همت پیران و استادان موسیقی سینه به سینه نقل شده است و شنیدن این ترانه با دوتار بخشی ها روح رابه سمت روزهای سرخ و سیاه رفته بر این مردم می کوچاند و خون غیرت دررگها جوشیدن می گیرد.
ترانه ی الله مزارسرخی خونی گرم و تازه است که از پس سالیان به ما رسیده است و مباد که امروز ما در میان روز مرگی ها چشم براین صداقت سروده های مردمی ببندیم…..
نظر خود را بنویسید